Ипотпал

Участник в SEO състезанието за Ипотпал

В този пост ще се опитам да разкажа за състезанието (вече като цяло) през моя поглед и ще обясня какви ресурси съм използвал в него и как така се случи, че спечелих, макар и на косъм. А преди 6 месеца няколко дни се колебах дали въобще да участвам… :)

Като цяло историята е малко за късмета на начинаещия (занимавам се със SEO от едва 2 години, като още имам много много неяснотии даже и за важни неща и имам да уча от най-добрите още доста).

Но за сметка на това като професионален шахматист имам изиграни над 100 турнира по шах, което няма как да не се отрази на моя спортен дух и желание за победа в нещо такова голямо и интересно като Ипотпал :P Затова и успях да водя борбата равномерно, което е едно от най-трудните неща в SEO състезание.

Освен това разбира се имах и огромна подкрепа от съотборника Иво Станков :) Както и от много други хора, на които ще благодаря по-надолу…

За съдържанието ми няма какво много да обяснявам – много дълго време се опитвах да се боря с една единствена страница, която макар и огромна и с идеално ипотпал съдържание си оставаше… само една :) С времето усетих, че това ме дърпа назад и малко преди края върнах нещата към нормалната структура на Wordpress блог, което се отрази добре.

Сега за линковете… Ето какво използвах основно:

 • Сателити.bg – купихме заедно с мои партньори 10 дропнати .bg домейна с висок авторитет и много линкове към тях и ги превърнахме в Ипотпал блогове, където пускахме текстове с линкове към ипотпала и други наши сайтове. 10-те домейна се превърнаха в супермощни сателити (всички в топ 120 за ипотпал), където особено в последните дни изсипахме много уникални статии, което определено даде резултат. Разходът за тях не е голям в сравнение с възможността за силни авторитетни тематични линкове към много проекти, така че 10-те домейна бихме ги взели и без да имаше състезание. Този номер с дропнати .bg не съм го измислил сам, а го видях от Netsurfer :)
 • Сателити на собствени домейни – чисти HTML статийки (скрито линквани във футера от началните страници) или малки публикации/странички по блогове, навсякъде, където имам достъп до домейни с добър или среден авторитет. Само че моите домейни свършиха и се насочих към…
 • Сателити на чужди домейни – същото като горното, но на съвсем чужди сайтове, аз имах грижата да си ги линквам и да им трупам тежест. Сайтът домакин не губи нищо, защото ако не иска може и да не линкне HTML откъснатата страница :)
 • Сателити по безплатни блог платформи – намерих разни списъци и направихме на много места в БГ и по световни, поне 30 бяха, от които оцеляха над 80% (останалите бяха затрити).
 • Всички мои сайтове (много са) без един PR5 сайт на английски, който ми е много ценен и реших да не го използвам.
 • Сайтове, които поддържам (също са много) със съгласие на собствениците им;
 • Форумни подписи (не мисля, че имаха особен ефект)
 • Директории и социални мрежи в България
 • Коментари по блогове (доста голям брой, следях линковете на Павел и често коментирах след него)
 • Размяна на линкове (това изигра огромна роля, особено към финала). Мисля, че съм разменил най-много линкове от всички участници, като основно става дума за непроследима от Google размяна (аз линквам от сайт А сайт В, а ми връщат линк от сайт C към ипотпала)

Иво Станков пък освен редиректа на ипотпала си към мен успя да намери много линкове от

 • Силни БГ блогове
 • Силни авторитетни сайтове
 • Още сателити
 • Други силни участници

Но въпреки всички тези усилия никога нямаше да станем първи без многото линкове от приятели и хора, решили да ни подкрепят :)

Затова много голямо благодаря на:

 • Тихомир Ипотпалиев (vha777), който ни оказа огромна подкрепа с много линкове и добри съвети :)
 • На Ipotpalka и всичките сладури от сайта и, затова че ни подкрепиха точно тогава, когато беше най-важно!
 • На GnD Team и Exsisto за много линкове, включително силно релевантни линкове от сайтове за лаптопи;
 • На Ангел Евтимов и Калин Маринов за много ценна подкрепа в последния момент :)

Както и на Антон Радев, Живко Георгиев, Иво Апостолов, Генадий Воробьов, Васил Тошков и други, с които размених линкове, което много помогна…

А дали съм купувал линкове? В тази насока съм инвестирал единствено… една бира, която още дължа на Александър Бикс :D

Радвам се, че борбата беше честна и оспорвана, късметът накрая се оказа на моя страна, но това не значи, че нямаше и други участници, заслужаващи победата :)

Какво остава след Ипотпал?

За мен остава най-много един чудесен спомен :) Не знам дали пак ще участвам в SEO състезание, но от това научих много, запознах се с много чудесни хора… не съжалявам за нищо :)

Какво следва след края на Ипотпал?

Този сайт малко по малко ще бъде преориентиран към думата „лаптопи“. Домейнът и стратегията ми в SEO състезанието позволяват натрупаната сила да се използва за атака на тази силно конкрентна дума :) Това беше и една от идеите да се запиша да участвам – да натрупам хубав ресурс, който после да не се пропилее :)

Понеже толкова хора ме подкрепиха заради ипотпала, а аз не искам да се възползвам от това с други цели, ще изчакам 10-15 дни да мине ефекта от тази подкрепа и чак след това ще почна да пиша за лаптопи. Смятам, че сайтът натрупа много сила и има всички възможности да стане първи за „лаптопи“ до няколко месеца :)

Все пак думата ипотпал ще ми липсва предполагам :P

Весели празници!

:)

Едит от 6-ти април след PR ъпдейта: Ипотпалът не успя да вдигне PR6, но 2 ипотпал сателита, които досега нямаха ранк 6, го получиха (ictalent.bg, vmi-pl.bg) и един го запази от преди (kndr.hit.bg) :) Ipotpal-sa.com получи PR5.