Ипотпал

Участник в SEO състезанието за Ипотпал

Първо да ви пожелая честита Нова година и много хубави неща през нея, включително и успех в Ипотпал :)

Аз покрай празниците не обръщам много внимание на състезанието, затова и все още не мога да се изкатеря стабилно на първо място в Google и в момента съм си пак втори. Ето и как изглежда класирането:

Временното класиране в Ипотпал на средата на състезанието
Временното класиране в Ипотпал на средата на състезанието

Класирането отново почти не се е променило, явно никой в топ 5 не полага свръхсериозни усилия засега :) До 6-то място се е изкачил ипотпалът в yolasite.com, а на първа страница се появи един ипотпал на поддомейн на webnotize.me, който позасили писането на статии и има много сочен линк от университетски сайт (даже аз още нямам PR6 линк към моя ипотпал).

Най-интересното от тази седмици се случи на 30-ти декември, когато дойде PR ъпдейт, който се отрази разбира се на всички ипотпал сайтове, които досега бяха едва с нула. PR5 получиха този дневник, лидерът ипотпал.com, поддомейнът на webnotize.me, който споменах преди малко, и Ganbox с ipotpalmax.com :) От останалите фаворити повечето са с четворки, а има някои съвсем скромни с PR3. Разбира се PR не се отразява пряко на класирането за думата ипотпал, затова те няма за какво да се притесняват.

В тази връзка е странно, че ipotpal.bg, който има директен PR7 ипотпал линк от Шуменския университет, където изходящите линкове са само 8, е стигнал само до ранк 4. Това потвърждава някакво мое странно наблюдение, че линковете по футърите не се взимат чисто при изчисляване на PR, както би трябвало. От друга страна явно помагат при серпа (и за ипотпал и по принцип), защото почти всичките ми линкове са такива, а все пак съм втори :D Странна работа…

Забелязах днес, че моите 8 най-силни ипотпал сателита за хванали PR3 и упорито си седят в топ 100, което е добър знак за ползата от тях.

Освен този така хубав PR ъпдейт забелязах още нещо приятно – въпреки че съдържанието ми си е само за ипотпал състезанието и няма нищо общо с темата лаптопи и линковете ми почти не съдържат думата лаптопи, по някакъв начин съм стигнал до 31-во място за думата лаптопи в Google. Това може само да ме радва, защото нали уж това състезание няма да продължи вечно и все ще трябва после да го правя нещо тоя ипотпал сайт :)

Понеже Нова година беше и половината период на ипотпал състезанието (ако мога да смятам, което не е много сигурно), то трябва да се направят и някои изводи. Първият е, че хората ги поразмързя, все пак си имат проекти, клиенти и други работи, а пък и много празници има сега, по които на хората им се почива и не им се занимава с ипотпал глупости :) A вторият е, че вече мина половината състезание и много силни участници, които ме превъзхождат според мен по умения (по ресурси едва ли, защото наистина имам или се занимавам с доста сайтове), засега не си показват цялата сила в ипотпал или поне на мен така ми се струва – малко се чувствам като заек на състезание по атлетика или колоездене. Освен и аз да оставя малко ипотпал ресурси за финалната права…

Днес наистина изписах маса ипотпал глупости, така че май е най-добре да спра и пак да ви пожелая една страхотна Нова 2010 година :) До скоро и се грижете добре за своите ипотпали!