Ипотпал

Участник в SEO състезанието за Ипотпал

Днес става една седмица от началото на Ипотпал състезанието…

Както обещах, отварям Google.bg, пиша ипотпал и виждам… някакви линийки и под тях:

Първите 5 след 1 седмица Ипотпал
Първите 5 в класирането след 1 седмица Ипотпал

Ето и какво е положението :)

Засега води сайтът ipotpal.yolasite.com (с обещания реален линк) :P

Не мога да коментирам как е направен сайта, защото е на поддомейн в безплатен портал, който не съм и чувал :D Не е особено красив, но и ипотпал състезанието не е конкурс за красота…

Сайт експлорерът на Yahoo oтчита някакъв линк към него от заглавната страница на Propeller.com (гигантска социалка с PR8). Не е ясно как се получило това чудо, но ако има начин искам и аз :D Доколкото видях там не се появяват никакви случайни неща, така че явно има някакъв трик… Има и още един силен линк от собствен сайт към сайта на ипотпал водача и явно това се е оказало достатъчно за първото място. Струва ми се, че този участник постепенно ще изостава и все пак, поздравления за временното лидерство за ипотпал!

Втори е… блогът на Огнян Младенов с неговата публикация за ипотпал… представете си само ако наистина участваше :D Посъбрал е някои линкове и понеже домейнът му е адски силен и здраво се коментира състезанието и е събрал и хубаво съдържание, няма как Google да не оцени всичко това :)

Трети и четвърти са „братята по ипотпал“ Netsurfer и Васил Тошков, които още в началото се побратимиха с размяна на линкове. Netsurfer има най-хубавия домейн в състезанието (.com с ипотпал на кирилица) и използва интересна стратегия с малък HTML сайт с блог на поддомейн към него, който също се казва ипотпал и така на принцип „като е гарга да е рошава“ стават двойно повече ужасните кирилишки ченгели :D Разбира се това е състезание и няма посетители в сайта, на които ченгелите да пречат. А Васко си е взел уникален ипотпал поддомейн в блогспот, който изглежда работи доста добре. Въпреки забавеното му индексиране (за което той с право се оплаква, много е нехарактерно за блогспот), той има няколко хубави линка, които заедно с полу-домейна на кирилица са го избутали нагоре в ипотпал класирането. Netsurfer няма силни линкове към себе си или още не са отчетени от Yahoo експлорера, при който е нормално да има забавяне от няколко дни. Това е причина и да не мога да ви кажа засега със сигурност за всички ипотпали точно на кого са и ще оставя разкритията за следващ път :)

На пето място е друг известен SEO специалист – Антон Радев с ipotpalbg.com, който вече има доста хубави линкове и е от моите фаворити за много силно представяне в ипотпал. Той участва с Wordpress блог с доста съдържание, включително снимки и видео в сайтбара, което както каза днес Огнян на Webit, носи сериозно предимство.

Шеста в ипотпал класацията е Изида, която участва с блог в log.bg :) Никога не съм мислел, че това място е добре оптимизирано, най-вече заради футера с много линкове към мрежата от сайтове на dariknews, които са нерелевантни за ипотпал (въпреки, че то кое ли е?). Според мен Google просто е харесал (също като мен) забавните ипотпал стихчета на Изида, която винаги носи приятно разнообразие в SEO състезанията.

По-нататък няма да коментирам сайт по сайт, само ще отбележа, че отборът на блогърите, предвождан от Богомил, засега е десети за ипотпал. Според мен те няма да могат да се намесят сериозно в класирането.

Ипотпалът на Джумла, предвождан от Иво Апостолов, който е решен да разбие мита за превъзходството на Wordpress от гледна точка на оптимизацията, засега е 12-ти, а самият Иво с блога си е 14-ти. Ще трябва да работят по-здраво, очаквам повече от тях, защото домейнът на Джумла ипотпал е доста силен.

А къде се нарежда този дневник сред 14 800 резултата и 104 участници за ипотпал? Засега сме на 23 място, като двата ни най-силни линка за момента още не са индексирани… За един ден толкова от нас :P Ще се видим след седмица и да пишете хубави и смислени ипотпал истории!